Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

Moisturizers with ceramide that I have tried

Moisturizers with ceramide that I have tried



What is ceramide?
One of the best ingredient to repair your skin barrier.

Bayangkan ceramide tu simen and kulit kita batu bata. Simen tu akan membantu pegang batu bata tu supaya kukuh, and ada lapisan perlindungan (skin barrier) daripada hilang moisture (kelembapan), kotoran and environment luaran. Kulit kita memang dah ada natural ceramide tapi bila kita makin berusia, tak pakai sunscreen and kena cahaya matahari, kita punya skin barrier boleh jadi makin lemah. 


Bila kita product yang ada ceramide, lagi lagi yang well formulated, lapisan kulit kita boleh terjaga, baiki our skin barrier and increase hydration. 


That is why I love moisturizer that contains ceramides and other antioxidants, and paling penting, dalam bentuk tube. Taknak dalam jar sebab anti-oxidant yang tak stable, bila terdedah dengan udara and cahaya, boleh buat dia hilang effectiveness. So I prefer my moisturizer dalam bentuk tube.



Moisturizers with ceramide that I have tried


1. LaF Cream Ceramide


2. Missha Total Ceramide Cream
One of my fav. No irritating ingredients, and dalam tube.

3. Dr. Jart+ Ceramidin Cream
Quite thick for me.

4. The Face Shop Dr. Belmeur Ato Salt Cream


5. Cerave Moisturizing Cream

6. Cerave Moisturizing Lotion
Rasa macam pernah review tapi maybe dekat twitter je kot. Almost the same like cream tapi lagi light.

7. belif Aqua Bomb
I ada buat mini review je kat sini sebab beli size kecil je: https://www.imanabdulrahim.com/2017/04/review-belif-bestsellers.html
Tapi dia dalam jar. Lightweight, suitable for oilier skin type.

8. First Aid Beauty Ultra Repair Cream




Other product that contains ceramide that I've tried:
1. Klairs Freshly Juiced Vitamin E Mask.

2. Klairs Midnight Blue Calming Cream

3. Klairs Rich Moist Soothing Cream

4. Klairs Supple Preparation All Over Lotion

Tiga yang atas ni I pernah try sample je, impression ada kat sini: https://www.imanabdulrahim.com/2017/10/klairs-samples-that-ive-tried.html



Other product that contains ceramide (that I haven't tried yet)
1. Cosrx Honey Ceramide Cream
2. Stratia Liquid Gold
3. La Roche Posay Toleriance Double Repair Moisturizer
4. Purito Centella Green Recovery Cream
5. Mamonde Ceramide Cream
6. Pixi Rose Ceramide Cream
7. Mario Bedescu AHA + Ceramide Moisturizer
8. Isntree Hyaluronic Acid Aqua Gel Cream




Kalau boleh pilih top 3, I pilih Missha Total Ceramide Cream, Cerave and First Aid Beauty Ultra Repair Cream :)

That's all. Thanks for reading.

No comments