Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

Checklist: Newborn Clothing

This is my clothing list that I bought for my newborn baby. Tak ikut pun list yang orang bagi sebab pepandai lah adjust sendiri ikut environment sendiri kan.







What I bought for newborn clothing:

1. Sets of body suits untuk duduk rumah, lagipun dalam pantang and baby kecik lagi, mana keluar sangat, duduk rumah je kan? -- I bought 1 set (ada 7 helai) from Mothercare tapi menyampah sebab leher dia besar. Lepastu kalau nak murah, rompers from FOS pun okay jugak, tiga helai RM30. (Total rompers-10 helai)

2. Socks. Two sets. -- Satu set beli dari Kids Cotton On ada 3 pasang, RM29.90. Tak suka booties sebab nampak pelik je bila baby pakai bentuk camtu so I tak beli langsung. (Total socks - 5 pasang)

3. Mittens -- I bought from Mothercare, satu set ada two -- tapi mittens from Mothercare sangat lah useless! Longgar and baby pakai memang akan tertanggal. Tak function langsung. Rasanya pakai brand macam Anakku tu best! (Total mittens - 5 pasang)

4. Binders / barut baby -- I prefer yang tali sebab lagi kemas. Yang strap velcro tu memang la senang, tapi kejap je, dah naik sampai dada. Annoying! Tapi entah lah, rimas gila tengok baby pakai barut ni sebenarnya. Habis pantang, tak pakaikan dah sebab I yang rimas tengok. (Total barut - 7 helai)

5. Muslin swaddle -- macam kain lampin tapi bercorak, untuk bedungkan baby. I bought 1 set from Lazada tapi kecik, kejap je pakai. Tapi bedung pun tak sampai sebulan sebab asyik berjaya melepaskan diri je haha. Read here: LAZADA MALAYSIA HAUL (BABY'S STUFF) + Washcloth sekali, untuk lap muntah baby.



That's the basic lah. Newborns biasanya pakai barut, rompers, socks, mittens, bedungkan, settle. Tak payah seluar la apa la. Basic je!

Tips: I love rompers. Sebab senang nak salin nappy diorang. Bukak je butang, salin, lepastu pakai balik. Seluar memang tak pakai, unless sejuk lah. Dalam pantang, tak pasang aircond sangat so tendency nak panas tu tinggi. Kalau yang selalu dudk tempat sejuk, aircond, better pakai sleepsuit kot. I tak suka pakaian sepasang baju + seluar tu so I beli sepasang je, just in case.

Seluar pun, I beli yang sekali ada kaki. Sebab senang tak payah pakai socks and nampak lagi kemas. Yang ni I beli brand Tollyjoy dekat Jusco AEON, harga around RM11 sehelai. (Total seluar - 3 helai)

Others:

Long Sleeve -- I bought long sleeve rompers from H&M. 

Short Sleeve -- Beli 1 set je sekali dengan seluar, Pureen punya.

Sleeveless -- Sleeveless rompers from Uniqlo, the best. Dia lubang lubang, memang selesa sangaaaaat!

Sleepsuits -- Baju tidur long sleeve yang sampai kaki tu. Ni kalau tidur dalam aircond lah. 

Leggings -- Untuk pakai dengan rompers. Yang ni sebenarnya lepas habis pantang, masa nak keluar jalan jalan dalam aircond (malls, weddings) baru pakai. Kalau tak, tak pakai pun. Malaysia panas. I bought 1 set from NEXT Direct.

Outing clothes -- Dresses, tops yang cantik cantik sikit. Also, ni pun pakai lepas habis pantang.

Topi/Bonnet -- I bought 1 set dekat Mothercare, tapi besar sangat and tak pakai pun.

Blankets -- Beli 3-4 helai pun okay, untuk selimutkan baby if duduk dalam aircond. Kalau tak, pakai muslin swaddle pun dah cukup!

 Disposable diapers -- I bought 2 packs NB and 2 packs size S. Yang ni beli masa baby fair dekat mid valley, 4 packs RM100. Tak murah sangat, beli dekat Lazada lagi murah dan tak payah bersesak. Seriously I rasa baby fair tak berbaloi sangat pun kalau pergi.
Read here: LAZADA MALAYSIA BIG BABY FAIR 2017: RESTOCK NAPPY!

Baby laundry detergent -- Yang ni just in case kulit baby sensitive, tak boleh pakai detergent biasa so basuh lah baju diorang pakai yang untuk baby punya. 

As for Maysaa, banyak kutip her cousin's, Nuhaa punya baju. Banyak baju pinjam je hehe thankyou :P

You can also read: CHECKLIST: NEWBORN GROOMING / TOILETRIES STUFF

Thanks for reading!

4 comments

  1. Baju lubang2 uniqlo tu memang best sgt and leggings dia pun best. Tak mahal n affordable yg penting kain dia comfy

    ReplyDelete
  2. Stumbled upon this and thought this is really useful when I'm a expecting mother. I'm bookmarking this for the future haha!

    ReplyDelete
  3. All set and ready. The color chose...so sweet. I love it!

    ReplyDelete
  4. Indeed a lot of things need to buy. Shall share the list to my friend who is pregnant for her first baby.

    ReplyDelete