Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

Macam mana nak tahu ingredients dalam skincare tu okay ke tak?






Sebelum kita beli product, mestilah kita kena check dulu ingredients dalam product yang kita nak beli. The question is, dah baca ingredients tapi tak faham. Macam mana nak tahu ingredients tu okay ke tak? Nak kena google satu satu ingredients ke? Tapi panjang sangat? Google pun maybe tak faham?

Jangan risau, segalanya dihujung jari. Let me share with you some websites yang I selalu guna untuk analyze skincare. Tak perlu jadi pakar atau expert pun. Yang penting, kena rajin :)

So first of all, you need an internet connection and a device. Tak kisah lah nak guna phone ke laptop ke, asalkan ada internet connection.


1. CosDNA


The first and the most basic website, www.cosdna.com.





Normally kalau famous products, dah ada database siap siap so you don't need to copy and paste the whole ingredients to analyze the product. Tapi nak selamat, just copy atau type je satu satu ingredients, lepastu analyze. Kalau majority warna hijau dan kuning, maksudnya product tu low potential of acne, irritants dan berpotensi besar selamat. Tapi kalau nampak ada warna merah, kemungkinan produk tu boleh menyebabkan acne, irritation atau mungkin produk tu tak selamat.

However, data dalam cosDNA ni ada banyak pendapat. Contohnya paraben, dia akan sentiasa letak warna merah (tak selamat). But you can read about paraben here: https://www.imanabdulrahim.com/2018/06/skincare-101-paraben-bahaya-ke-tak.html

Cukuplah sekadar untuk kita check ingredients supaya kita tahu roughly.



2. SkinCarisma


My fav website sebab interface dia cantik and senang nak navigate. Details dia pun kemas and senang nak faham.




Sama macam CosDNA, you need to copy and paste the ingredient list tapi kalau product yang famous, normally dah ada data. It will show everything that you need to know, whether it's paraben free, sulfate free, alcohol free, silicon free, or fungal acne safe.



3. INCIdecoder


This website is for you to know more about specific ingredients. Contohnya lepas analyze dekat cosdna and skincarisma tapi still tak puas hati, you can search about specific ingredients here.



Apa apa pun, semua website ni sebagai rujukan dan panduan sahaja. Semua kulit berbeza dan react dengan cara yang berbeza. Make sure you know and listen to your skin. Walaupun ingredients penting, it's not the only one yang kita kena ambil tahu. % untuk setiap ingredients tu berbeza, kulit manusia pun react dengan cara yang berbeza.


Yang penting, kalau dah beli satu produk, buat patch test dulu. Read more about patch test here: https://www.imanabdulrahim.com/2017/10/patch-test.html

Thanks for reading. Hope this helps!

No comments