5 low pH cleanser under RM30

Sharing about some of the low pH cleansers yang I pernah try and some mini reviews!







Low pH cleanser is one of the most important thing for me, kalau nak pilih cleanser.
About low pH cleanser, here: Low pH cleanser

Basically, kulit manusia average pH4-6, jadi seeloknya kita pakai cleanser (or any skincare) yang lebih kurang dengan pH kulit kita supaya barrier kulit tak rosak.

Apa jadi bila barrier kulit dah rosak?
Boleh jadi pedih, sensitive, mengelupas, kusam, kasar, ketat, kering, berminyak, naik jerawat, naik bumps apa semua. Pakai skincare lain pun dah tak berkesan sangat sebab barrier kulit dah kacau. Jadi, kena lah pastikan barrier kulit kita tak terganggu.

Salah satunya, dengan pakai cleanser yang low pH, nilai pH 4-6. pH7 pun acceptable lagi.

Selain daripada pH, kena juga tengok ingredients dia. For me, I will try to avoid SLS, alcohol, yang boleh mengeringkan kulit. Fragrance pun kalau boleh, taknak yang kuat sangat. Sikit sikit ok lah. Lagi elok kalau tak ada langsung.

Lagi satu, texture pun kadang kadang ada effect jugak. Mousse or foam, boleh buat kulit jadi lagi kering untuk certain orang. Ada yang kata, oily skin ambil yang gel, dry skin ambil yang cream. Tapi I have dry skin and pakai gel, rasa okay je. So depends on kulit masing masing.




So, here are five low pH cleansers yang I pernah try and harga bawah RM30. Boleh beli dekat Guardian / Watsons / mana mana drugstore.

Honestly I've tested around 20 cleansers and susah nak dapatkan yang low pH especially drugstore punya.


1) Hada Labo Mild & Sensitive Skin Face Wash (RM24.90)

  
The pH value is around pH5, tak sampai pH6. It's good enough for me, cleanse my skin, rasa bersih tapi tak rasa tight sangat. No alcohol, no SLS. Might repurchase.


2) Simple Facial Wash Gel (RM20.90)


Around pH5-6. It is quite good, cuma leave a film lepas cuci. Rasa ada jelly jelly sikit lepas cuci muka tu. It's gel type, bau natural. Ada certain orang tak suka bau simple sebab tak wangi haha. Tapi basically, okay je. Tak rasa tight, tak rasa kering.

3) Simple Moisturizing Facial Wash (RM22.90)


The pH value is around 5-6. I pernah try the old formula, rasanya ada SLS and very drying. Tapi bila orang cakap yang packaging and formula baru ni tak ada SLS, terus I try. And yesss, best! Tak drying, rasa lembut je dengan kulit. Again, Simple ni tak ada fragrance so dia tak wangi. I suka.  

Ingredients:
Water, Sodium Laureth Sulfate, Decyl Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Propylene Glycol, PEG-55 Propylene Glycol Oleate, Sodium Chloride, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Allantoin, Bisabolol, Glycol Distearate, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citric Acid, Polyquaternium-39, Laureth-10, Cocamide MEA, Disodium EDTA


4) Good Virtues Co Extra Moisturizing Facial Cleanser (RM12.90)



The pH value is around 6 which is quite good. Tapi is a bit drying for me, rasa kering bila pakai but depends lah how your skin react. Certain skin okay je kot? It contains fragrance so might not be suitable for sensitive skin.



5) Good Virtues Co Brightening Facial Cleanser (RM12.90)



The pH value is around 6. However, it makes my skin dry lepas guna and fragrance quite strong.



+1 : Wardah Facial Wash with Natural AHA (RM15.50)


Ni I baru try, pH quite low, around pH3. Tapi bau dia wangi so I macam tak minat sangat. Will update this later.





How to know the pH of your cleanser?
1. Biasanya ada dekat packaging, either dia state "pH suitable for skin" "pH balanced"or value pH tu sendiri.
2. Kalau tak ada, try email or contact FB company tu
3. Kalau diorang tak friendly and tak reply email korang, boleh try google. Maybe ada orang yang dah test or tahu.
4. Kalau tak ada jugak, beli pH strip ni sendiri, like me. So boleh test sendiri. I beli dekat Shopee je. Kalau nak lagi accurate, boleh beli yang mahal. I punya ni murah je.


That's all. Thanks for reading!


(Disclaimer: This is not a paid/sponsored review. I bought all the products using my own money. Every skin is different. What works for me, might not work for you. This is just my personal experience)





No comments