Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

Skincare 101: First Cleansers

First cleansers.




First cleanser tu apa?
First cleanser ialah cleanser / pencuci muka untuk bersihkan muka daripada makeup, sunscreen and segala kotoran lain yang cleanser biasa maybe tak boleh nak bersihkan.


1. Micellar Water


 Micellar water is the easiest first cleanser. Texture dia macam air, apply atas cotton pads and sapu je muka macam biasa sampai kotoran hilang. However, micellar water is only cleaning on the surface and tak sesuai kalau heavy makeup, especially pakai waterproof mascara and lipstick. Sometimes ada certain micellar water yang rasa drying.


My fav right now is Bioderma. I bought the small one je, sebab I rarely use micellar water sekarang. I cuma guna micellar water kalau pergi jalan jalan and nak kena solat atau hari hari yang I tak makeup langsung and tak pakai water resistant sunscreen, I'll use micellar water during night routine.

2. Oil Cleanser


 Oil cleanser biasanya digunakan untuk Korean double cleansing method. They use oil cleanser first and followed by water based cleanser (cleanser biasa yang pakai setiap hari tu). 

You can read about double cleansing method here: https://www.imanabdulrahim.com/2017/08/double-cleansing-method.html

My fav:

Apa beza micellar water dengan oil-based cleanser? 
Function almost sama, to remove makeups, sunscreens etc tapi, micellar water tak dikira oil-based cleanser. If you don't use heavy makeups, you can use micellar water but if you want to cleanse your face properly, guna lah oil based cleanser.

Kalau dah guna micellar water, perlu ke guna oil-based cleanser? I tak pakai makeup sangat pun setiap hari. 
Kalau pakai water resistant sunscreen, I suka pakai oil-based cleanser. Supaya pores lagi bersih. But it is totally up to you. Mana mana yang rasa selesa.

Perlu ke pakai oil-based cleanser setiap hari? 
Nope. I only use this kalau pakai water resistant sunscreen or pakai makeup. Kalau duduk rumah biasa biasa, I tak guna pun.


3. Cleansing balm 

 Texture macam balm. Apply dekat kulit yang kering lepastu dia akan cairkan segala makeup yang ada. And then emulsify and bilas. Cleansing balm ni best guna kalau travel, tak perlu risau dia tumpah.

What I've tried:




4. Wipes


 Sometimes ada orang suka guna wipes bila travel. It's nice to have kalau tiba tiba ada emergency butto be honest, I don't really use wipes that much.


5. Cleansing milk

Cleansing milk is really gentle and suitable for dry and sensitive skin. Just use cotton pads and bersihkan muka macam biasa. However, sama macam micellar water, it's not for heavy makeups. 

6. Makeup remover


 Kalau jenis makeup to heavy, yang jenis pakai waterproof mascara and lipstick, makeup remover adalah pilihan yang paling best. However for me, I suka remove dulu waterproof mascara and lipstick guna makeup remover and continue using oil cleanser untuk kulit. My fav right now is Eude House Curl Fix Mascara Remover. 





Apa apa pun, make sure you know your skin and check the ingredients first supaya tak tersilap beli. 
You can read, Macam mana nak tahu ingredients dalam product tu okay ke tak? https://www.imanabdulrahim.com/2018/12/macam-mana-nak-tahu-ingredients-dalam.html 

That's all, hope it helps and thanks for reading!


No comments