Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

Maysaa's First International Flight Experience


Maysaa's first international flight to Phuket with Mummy and Daddy!



I ada share dulu, first time Maysaa naik flight last year tapi domestic je: MAYSAA'S FIRST FLIGHT EXPERIENCE

Masa dulu Maysaa baru 6 months, so memang dia tidur je lah. Tak banyak ragam sangat. 

So kali ni, Maysaa dah almost 18 months. Kitorang ambil flight pagi pukul 6.50 AM. Sampai airport around 4.30AM, Maysaa dah bangun and terus excited.

Ni gambar pukul 5 pagi, Maysaa tengah berlari lari dekat airport lepas tu penat, rehat jap kat kerusi. Lepastu dia sambung lari lagi.... *pening kepala*

Dah boarding, dia nangis kejap sebab kena strap dengan seat belt lepastu panas taktahu kenapa aircond macam tak rasa langsung and dia penat, nak susu tapi besi seatbelt tu kacau badan dia, tak selesa nak susu. Haaa banyak betul masalah Maysaa. Lepastu biasa lah dalam flight kan bising sikit announcement apa semua. Budak ni nak tidur, dia kena sejuk + gelap + sunyi. Unless dia penat sangat, bising and panas pun takpe haha. Tapi okay lah dia tidur sampai landed dekat Phuket. Awal awal je nangis sikit.

Untuk flight balik pula, kitorang ambil pukul 9.40PM and obviously bukan masa tidur Maysaa. I've prepared untuk dia tak tidur so bagi dia main main, dia kenyang and happy. So takde masalah.

Naik bas daripada boarding gate ke flight sebab flight jauh. Dalam bas tu sejukkk. Boleh feeling pakai baju sejuk haha.



Dalam flight memang tak tidur. So kena entertain dia. I bawa buku sebab dia suka baca buku. This is one of her fav book (or Mummy punya fav?? :P) Sebab banyak gambar and lama nak baca so dia tak boring.

Lepastu kena layan nyanyi "Twinkle twinkle little star", segala jenis lagu kena nyanyi, nasib baik lah seat depan tak ada orang. Kalau tak, mesti orang depan stress kena dengar I nyanyi.....

Tu tak termasuk Maysaa taknak kena strap dekat seatbelt, menggelupur nak lepaskan diri sampai kena nyanyi kuat kuat, ajak tengok dekat luar walaupun gelap.



And nasib baik Daddy ambil makanan sekali. So Maysaa pun join makan tapi sangat la messy, lepasni tak boleh ambil nasi. Bersepah!

Akhirnya flight selama sejam berjaya ku harungi. Bunyi macam mencabar sangat je... Takde lah sebenarnya okay je sebab flight sejam. Lagipun bukan forever kena duduk. Maysaa main lompat lompat, main dengan Daddy so dia takdelah boring sangat.

I'm not sure kalau flight lama lama nanti macam mana. Tapi sebab Maysaa good girl, bolehlah bawa Maysaa jalan jalan lagi. Cuma kalau flight lama, kena bawa macam macam toys, buku, flash cards, finger food, or maybe ipad as backup....

That's all. Thanks for reading!

No comments