Resepi cheese cake simple

Resepi cheese cake:




Bahan bahan yang diperlukan:


1. Biskut digestive - 4 keping
2. Butter - 2 sudu
3. Gula - 1 sudu
4. Cream cheese - 200g
5. Susu pekat 1/3 tin
6. Telur 1 biji
7. Vanilla essence
8. Lemon

*Semua ni agak agak je





Cara-cara nak buat:

1. Panaskan oven 170C

2. Hancurkan biskut digestive untuk base


 Nak guna biskut apa apa pun boleh, biskut merrie pun takde hal

3. Campurkan butter and gula sesedap rasa, agak agak dia melekat tu okay lah.


I tambah garam jugak sebab guna unsalted butter. Kalau butter dah salted, tak payah garam pun takpe. Gula pun pun kalau taknak manis, tak perlu letak.


Penyet penyetkan. K siap dah base dia.

4. Mix cream cheese. I guna Emborg 200g.



Pakai mixer je senang. Ni rasmikan mixer baru he he he

5. Masukkan susu pekat. I letak 1/3 tin. Nak manis, letak je lah extra. Tapi ni pun dah okay dah.


6. Masukkan telur sebiji. Mix.

7. Tambah vanilla essence and perah lemon sikit. Mix lagi sampai cantik.

8. Tuang dalam bekas.


9. Masukkan dalam oven 170C for 45 mins. 


And, siap! Sejukkan and masukkan dalam peti.



Nak sedap, tambah lah topping kegemaran anda.



That's all. Thanks for reading!

No comments