MUJI vs Daiso Compression Mask

Compression Mask edition! One of the new beauty tools that I tried.

Daiso vs Muji





What is compression sheet mask?




So basically, dia macam tablet, and rendam je dalam apa apa essence/toner/DIY mask lepastu pakai dekat muka. So easy and cheap!





Daiso compression mask

Price: RM5.90 for 24 pieces. Ada jugak yang 50 pieces for RM5.90 tapi tak ada bekas. I beli kang ada bekas supaya senang nak rendam essence. Price for each sheets is RM0.25.


For MUJI, the price is RM4.90 for 5 sheets. So the price is RM0.98 each. Wayyy more expensive than Daiso.

As you can see, Daiso punya lagi besar daripada MUJI.


Okay, let's put some essence!

I guna MUJI Light Toning Water sebab I don't really use this toner sangat, so instead of membazir, I guna je lah. Kalau tak, kesian dia macam tak digunakan sangat.

 Daiso sheet. Dia dah kembang.



 MUJI sheet


 After rendam for 5 mins, here is how Daiso punya sheet looks like. Quite thick macam kain gitu

Here is how it looks like

Here is how MUJI sheet looks like. Wayyy thinner than Daiso's


Overall experience with Daiso Compression Mask
It's quite thick so macam membazir jugak la essence kalau nak bagi dia absorb and dia kering pun cepat around 20 mins macam tu dah kering dah. 

Overall experience with MUJI Compression Mask
The sheet macam a bit irritating? Gatal gatal sikit. I think it's because of the material of the sheet mask. And dia nipis, senang sangat nak terkoyak. Tapi best sebab rasa product soaked in kedalam kulit.

Mana yang lagi best?
It depends on you. Kalau nak murah, Daiso. Kalau kulit tak sensitive and nak yang nipis, MUJI.



Bottom line:
The main reason I bought this kind of mask is because I have a few toners that I don't really use so daripada membazir, why not I use it as a sheet mask :)

But if you don't have any extra toner, jangan lah guna essence/toner/serum biasa tu sebab membazir. Normally pakai 3-4 drops, nanti kalau nak rendam this mask, nak pakai berapa banyak pulak kan? Sayang je. So membazir. 

Unless, nak guna this mask untuk buat DIY mask, then I think it's okay. DIY tu contohnya rendam dengan cucumber ke, tea ke, aloevera ke, honey ke.


That's all. Thanks for reading!

1 comment