Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

My Newborn Checklist (2020)

 My newborn checklist!


Hello! So haritu I dah share keperluan pantang untuk ibu ibu lepas bersalin, boleh baca kat sini: My Pantang Checklist (2020). So kalini nak share keperluan newborn pulak, versi 2020. Nanti kalau ada versi baru lagi in the future, I will update wah gitu :P

Okay kita start dengan kategori pertama, pakaian!


CLOTHING
Clothing ni depends lah environment baby macam mana. Kalau rumah jenis asyik panas, baby pakai seksi seksi sikit. Kalau duduk aircond memanjang, kena baju tutup tutup sikit.


 


 I already posted on my instagram, tapi I'll share again here.

1. Mittens - I pakaikan sampai baby umur dalam dua bulan je
2. Socks
3. Hats
4. Short sleeve onesies / sleeveless
5. Long sleeve sleeping suit
6. Pants / leggings - kalau pakai dengan onesies and sejuk. Kalau tak sejuk, pakai je onesies / rompers tu without seluar haha
7. Cardigan / sweater - I beli tapi tak sempat guna lagi
8. Special outfits - Nak keluar pergi checkup ke apa, I suka baju cute cute sikit





(Brand Pureen best) (Untuk rujukan masa depan I haha)

Kat IGstory highlight "BABY STUFF" I ada share few baby stuff yang I suka.

Others yang perlu, macam muslin wrap yang kain untuk bedung tu. I beli dekat Shopee, murah murah je. Cari yang kain besar sikit, dalam ukuran 120x120cm tu best! Sapu tangan untuk lap muak muak dia.




SLEEPING
Selimut, set tilan sekali dengan bantal, baby cot, beddings, lampu tidur ni semua ikutlah keperluan masing masing. Fikir siap siap baby nak tidur macam mana nanti bila dia lahir.

TRAVELLING
Carseat - dah kena survey siap siap sebelum bersalin.
Stroller - I personally prefer baby wearing and beli stroller masa Maysaa umur setahun. So untuk Muniraa pun I tak beli apa apa stroller baru.
Carrier - I bought Konny Baby!
Diaper bag - Bukan keperluan tapi nice to have, apa apa bag pun okay je.

I ada buat review baby carrier yang I pakai dengan Maysaa dulu:
Ergobaby VS Boba 4G

FEEDING
Yang ni more on mummies punya keperluan, I dah share kat post sini:  My Pantang Checklist (2020)






PUMPING
This part is a bit long, maybe kena satu entry khas untuk pumping stuff sebab banyak benda. Antara yang perlu:

Breast milk storage - Untuk isi breast milk lepas pump. Nak guna plastic boleh, bottle pun boleh.
Bottle brush - Untuk bersihkan bottles
Liquid bottle cleanser
Drying rack - Untuk keringkan bottles
Breastpump - Haenim
Bottle & teats - Philips Avent & Tommee Tippee
Bottle warmer - Bukan keperluan tapi senang untuk panaskan susu
Sterilizer - Also bukan keperluan tapi nice to have



DIAPERING
I did a diaper comparison review here: Baby Diapers Review (2018) but I'm thinking of doing an updated version soon.

Diapers - I bought 2 packs of NB size and 2 packs of size S. On average, prepare around 10 pieces per day. So satu pack tu dalam seminggu je boleh tahan. Sebab newborn selalu salin diapers.
Wipes - Cari yang baby friendly.
Spray bottle + cotton balls - kalau perlu
Changing pad - I beli brand Pureen yang lapik getah tu je. Boleh lipat lipat. Maysaa dulu pakai from IKEA, tak boleh lipat so leceh sikit.
Plain muslin - lapik changing pad sebab getah sejukkk. Pastu kalau accident pun at least ada lapik haha
Diaper cream - I pakai sudocream
Diaper bin - Untuk buang diapers. I teringin nak beli yang fancy fancy tapi bukan keperluan so tak jadi lah beli haha. So I guna plastic wangi from Eco tu je, RM2.10 dah settle.

Tong sampah untuk buang diapers pun RM339.

BATHING
Bath tub. Ada yang affordable, ada yang mahal. Beli je yang rasa rasa sesuai. Nak guna besen pun takpe je, senang!
Towel - I beli from Mothercare, sama macam Maysaa punya dulu. Still jual ye.
Wash Cloth
Baby Wash - I ada review a few yang Maysaa guna kat sini: https://www.imanabdulrahim.com/2018/04/maysaas-body-washes-review.html

GROOMING
Baby Oil
Baby Lotion - In case ada dryness
Minyak Telon
Sikat - tak perlu kalau nak botakkan baby tapi saja la nak beli.
Nail clipper untuk potong kuku
Cotton buds

Minyak telon yang I suka. Telon JMK, Bebiku and Minyak Telon Cap Lang.


EMERGENCY
Nasal aspirator - sedut hingus
Sterimar - Untuk bersihkan hidung
Thermometer - Check suhu incase demam




Here is the full list:


That's all. Hope it helps and thank you for reading!