Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

Best baby diapers for Maysaa? + mini reviews

Maysaa is already 12 months! So yang ni I listkan diapers yang pernah try and some mini reviews. Dulu masa mengandung, I pun tak tahu nak beli diapers yang mana. Banyak gilaaaa. So hopefully, this post may help you!

Some diapers that I've tried. Ada yang dah buang so tak ada dalam gambar.

Disclaimer: Semua baby tak sama. Ada baby yang kulit sensitive, tak boleh pakai sembarangan. Ada baby yang membuang banyak. So this is just a general review je.





First of all, sejak pregnant, I pilih Pet Pet sebab reviews banyak best and murah. Beli dekat baby fair. Sebenarnya tak ada lah worth it sangat pergi baby fair. Dah lah sesak, ramai orang, berhimpit, parking susah, kena angkut barang. Baik beli dekat Lazada je time sale. Order and tunggu dia sampai rumah, lagi berbaloi.

Kriteria penting for me:
1. Tak bocor kalau berak. Please la jangan bocor.
2. Kering and selesa. Tak ada buat kulit naik merah merah. Material yang okay. I tak kisah sangat about absorption level sebab better salin banyak kali pun takpe. I tak suka tunggu penuh baru salin.
3. Smell. I nak yang kalis bau. Yang boleh tutup segala bau. Yang kalau berak pun, tak bau hahaha. Tak suka diapers yang berbau even baru basah sikit.
4. Getah kat peha taknak ketat sangat sampai merah peha, tapi taknak loose sangat sampai boleh bocor. Fit yang just nice.
5. Tape kuat. Lagi lagi kalau jenis yang dah pandai nak buka diapers sendiri. 

Yang tak berapa penting:
1. Nak yang nipis
2. Nak design yang cantik
3. Nak yang murah

Hahahaha banyak betul kriteria kan.

Here are the diapers that I've tried. Price based on diapers size M tau. Approximate price je, sometimes lagi murah kalau tengah sale.



PET PET (RM0.40/pc)

Pros
- Cheap
- Senang nak beli even emergency, kat mana mana memang ada
- Tak pernah bocor
- Selesa and fit
- Tak berbau
- Cotton tak bergumpal bila basah
- Fit just nice, tak buat peha jadi merah

Cons
Tak ada masalah setakat ni

Rate: 5/5
One of my fav brand! Lagi lagi beli masa sale, berbaloi!



Drypers Touch (RM0.62/pc)
 Pros
- Nipis and selesa
- Design comel
- Tak pernah bocor
- Cotton tak bergumpal bila basah

Cons
- Cepat berbau

Rate: 3.5/5
Tak akan beli dah walaupun dia cantik dan selesa sebab tak suka bau dia :(



Applecrumby (RM1.19/pc)


Pros:
- Nipis gilaaaa and selesa sangat
- Design very minimal and cantik
- Ada wetness indicator untuk tengok dah basah ke belum and banyak mana basah
- Tak pernah bocor
- Tak berbau
- Cotton tak bergumpal bila basah

Cons
- Mahal. Normally ada sale so harga boleh dapat around RM0.79/pc. 
- Tak semua tempat ada

Rate: 4.5/5
I ada buat review here: Applecrumby Baby Diaper Review. I suka gila yang ni. Worth it kalau beli time sale.


Mamypoko Extra Dry (RM0.80)
Pros:
- Material paling selesa and lembut
- Tak bocor sebab dia tebal


Cons
- Quite expensive
- Tebal

Rate: 3.5/5
Ni kalau jenis yang taknak tukar malam malam, okay lah. Sebab dia boleh tahan selama 12 jam and memang selesa.



Drypers Wee Wee Dry (RM0.49)
Pros:
- Tak tebal sangat
- Cotton tak bergumpal bila basah
- Selesa

Cons
- Kadang kadang berbau
- Kadang kadang kulit jadi merah

Rate: 3/5


Genki Tape (RM0.48/pc)

Pros:
- Nipis and selesa
- Tak pernah bocor
- Tak pernah kulit jadi merah

Cons
- Cotton bergumpal bila basah
- Kadang kadang berbau

Rate: 3/5


Offspring Natural (RM1.19/pc)



Pros:
- Nipis sangat! Tapi tak senipis Applecrumby
- Selesa
- Tak pernah bocor
- Tak pernah kulit jadi merah
- Fit elok
- Design comel lahaii. Dah lah banyak design boleh pilih.

Cons
- Mahal
- Tak semua tempat ada

Rate: 4.5/5



Huggies Dry (RM0.48/pc)
Pros:
- Tak tebal sangat
- Cotton tak bergumpal bila basah
- Tak berbau
- Selesa

Cons
- Bocor weyyyy kalau berak.
- Getah kat peha buat kulit jadi merah

Rate: 2.5/5
Taknak beli dah.


Goo.N (RM0.90/pc)


Pros:
- Nipis and lembut
- Cotton tak bergumpal bila basah
- Tak berbau
- Selesa

Cons
- Mahal

Rate: 4/5
I suka jugak Goo.N sebab selesa and lembut tapi mahal and design dia biasa je.


Merries Pants (RM1.20/pc)



Pros:
- Nipis and lembut sangat
- Cotton tak bergumpal bila basah
- Tak berbau
- Selesa

Cons
- Mahal

Rate: 4/5
Yang ni beli sebab emergency and size paling kecil. Bila try, best pulak.


Tesco Love (RM0.35/pc)
Pros:
- Murah
- Cotton tak bergumpal bila basah
- Tak berbau
- Selesa
- Tak pernah bocor

Cons
- Tape dia senang tercabut
- Kadang kadang kulit jadi merah
- Material macam panas, cepat berpeluh

Rate: 3/5


Summary:



Disclaimer: This is just my personal opinion and experience. All babies and experiences are different.

My fav is Pet Pet. Kalau ada extra money, I'll go for Applecrumby or Offspring Natural.

That's all. Thanks for reading!

1 comment