Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

Kalau moisturizer, foundation, BB cream dah ada SPF, perlu ke pakai sunscreen?

Kalau moisturizer, foundation, BB cream dah ada SPF, perlu ke pakai sunscreen?




Ada banyak product dekat pasaran, contohnya moisturizer with SPF, foundation yang ata SPF, mahupun BB cream, CC cream, compact powder, primer, semua product ada SPF. Kalau pakai 2 in 1, 3 in 1 macam ni, perlu lagi ke pakai sunscreen asing?




For me, personally, KENA PAKAI SUNSCREEN jugak.

Kenapa? For extra protection.

Untuk mendapatkan SPF yang secukupnya, kita perlu pakai sebanyak dua jari. 

Sebanyak ini untuk satu muka. Banyak ke?

Kenapa?

Kalau kita pakai sunscreen nipis nipis, setakat calit calit je, maybe kita dapat separuh atau ⅓ je daripada SPF / PA rating. Kalau produk tu SPF30, maybe kita cuma dapat SPF10 je. Lepas tu tanya kenapa pakai sunscreen tapi kulit still burn. Maybe ini punca dia.

Also read: Kenapa pakai sunscreen tapi kulit makin gelap? https://www.imanabdulrahim.com/2018/05/kenapa-saya-pakai-sunscreen-tapi-kulit.html

Jadi, ada ke orang yang pakai foundation etc sebanyak dua jari? Amboi kejap je habis, makeup pun jadi cakey. Kalau moisturizer, certain moisturizer a bit heavy kalau nak pakai banyak banyak. 

Tapi kalau rasa pakai moisturizer banyak banyak and selalu reapply, and rasa dah cukup protection, then it's up to you. Tapi seeloknya pakai sunscreen asing supaya dapat enough protection :)




That's all. Thanks for reading!


No comments