Safi Dermasafe Gel Cleanser Review

I was so excited when I heard Safi ada product baru! And of course, memang terus pergi beli lah. I beli dekat Watsons One Utama, around RM16+



Sebenarnya, I dah lama berharap Safi akan buat satu range baru yang best, I've tweeted to them in February 2018. Kemain tau request sebab susah nak cari a good drugstore local brand yang menepati kriteria yang I nak.






So this is the new range. I beli gel cleanser sebab yang tu je paling murah hahaha and hello budget?! Tunggu lah kalau ada duit extra, I try la moisturizer jugak sebab nampak best!


Ingredients of Safi Dermasafe Gel Cleanser



It has no SLS, no alcohol, no paraben, no fragrance. Best gila? Tapi ada SLES, in case sesiapa yang sensitive with any sulfates. 

pH value of Safi Dermasafe Gel Cleanser


The pH is around pH5.5! Yay! I am sooooo happy when I tested it. Nervous ok cause I put high expectation on this cleanser haha

Baca kat sini kenapa kita perlu pakai low pH cleanser (range pH4-6) : http://www.imanabdulrahim.com/2017/08/skincare-101-low-ph-cleanser.html




Packaging: It comes in a 100g white plastic opaque bootle with a flap lid. Although dia gel, dia tak tumpah bila duduk (ha faham tak?). Ada certain gel cleanser yang penutup macam ni lepastu bila kita berdirikan dia, dia akan meleleh and sangat lah messy. Yang ni tak messy langsung.

Colour/consistency: Transparent gel texture with minimal foam. Dia tak banyak buih sangat tapi a bit susah nak bilas and leaves a film feeling macam cuci tak habis kalau siapa yang tak suka tu. Kena guna sikit je cleanser ni sebab kalau guna banyak, rasa gel dia still melekat. Which is not a bad thing but depends lah orang suka ke tak.



Scent: Very refreshing chamomile scent kot. Tapi takde lah bau wangi macam perfume ke floral ke. I really like the scent.


My thought on Safi Dermasafe Gel Cleanser

If you wanna read on how to choose a cleanser: SKINCARE 101: HOW TO CHOOSE A FACIAL CLEANSER?

So basically, it fulfilled all of my perfect cleanser criteria:

1. Tak buat kulit rasa ketat and tegang? Checked! Lepas pakai memang tak rasa pedih, ketat, tegang or pedih. Rasa selesa je. Cuma kalau kadang kadang I ter-apply banyak, dia rasa tegang sikit so I kena pakai cukup cukup je, jangan tamak.

2. Low pH cleanser? Checked! It's pH5.5.

3. No irritating ingredients? Checked! No SLS, fragrance, menthol, alcohol etc.

4. Use gentle surfactant? Checked! Dia tak guna SLS. Tapi again, dia ada SLES so siapa yang memang tak boleh sulfate, avoid this.

I really like this cleanser, dah la harga pun affordable and senang nak beli. For me, I suka! Tapi siapa yang nak try tu, please check the ingredients first sebab ada juga yang tak sesuai with this product.

Would I repurchase? 
Yes of course!

That's all, thanks for reading! 

(Disclaimer: This is not a paid/sponsored review. I bought all the products using my own money. Every skin is different. What works for me, might not work for you. This is just my personal experience)

No comments