Skincare 101 : Basic skincare routine (drugstore version)

I am going to share the most basic skincare routine with all the products that you can find at the local drugstore Malaysia (Watsons, Guardian, Caring Pharmacy etc etc)






First of all, like always, you need to know your skin type.

You can read about it, here: SKINCARE 101: HOW TO KNOW YOUR SKIN TYPE?

Basically how to know your skin type:
1. Basuh muka macam biasa. Either with cleanser or bilas macam biasa.
2. Tunggu 1-2 jam. Jangan apply apa apa dekat muka. 
3. Check your skin.

Kalau rasa berminyak, you have oily skin. 
Kalau rasa kering/ketat, you have dry skin. 
Kalau t-zone je berminyak, yang lain dry/normal, you have combination skin. 
Kalau rasa biasa je, you have normal skin.

Next, know your skin concerns:
Either sensitive ke, acne prone ke, scars ke, dullness/kulit kusam, pores, dehydration ke. 

Know your skin goals. What you want? Kurangkan acne? Increase hydration sebab kulit kering sangat? Control minyak? Kurangkan parut? Ni semua your skin concern tau.


Next, you need to know the basic skincare routine. In this post, I'll share the basics je tau.

You can also read here, how to build your skincare routine:
SKINCARE 101: HOW TO CREATE YOUR OWN SKINCARE ROUTINE?

This is the basic skincare routine:








Untuk morning routine:

1. Cleanser - Fungsi dia untuk hilangkan kotora, debu, minyak dekat muka. Itu sahaja. Kalau nak hilangkan jerawat ke, parut jerawat ke, better cari serum yang sesuai. For me, I would suggest a gentle low pH cleanser.

Kenapa low pH? Boleh baca dekat sini: 
SKINCARE 101 : LOW PH CLEANSER

2. Moisturizer - Untuk melembabkan kulit. Kalau jenis kulit berminyak, cari yang lightweight ataupun gel texture kalau takank kulit berminyak sangat. Any hydrating toner/essence pun boleh jugak. Kalau dry skin, cari yang cream.





3. Sunscreen - Paling penting untuk melindungi kulit daripada sinaran UV yang boleh buat kulit burn, jeragat, pores makin besar, skin cancer etc. Pilih berdasarkan jenis kulit juga.

Boleh baca dekat sini: 
SUNBLOCK & SUNCREEN 101

4. Extras - Contohnya nak pakai toner for extra hydration, kalau ada skin concern yang lain and nak tambah serum, ataupun spot treatment untuk jerawat. Semua ni extras, kalau perlu.





Untuk night routine pula:

1. Oil-based cleanser. Yang ni buat double cleansing method, pakai oil based and water based. Pilih oil cleanser yang sesuai dengan kulit.

Also read: The double cleansing method (oil-based cleanser & water based cleanser)
SKINCARE 101: DOUBLE CLEANSING METHOD

2. Cleanser - Macam biasa, sama macam diatas. Untuk bersihkan muka. Cari yang gentle, low pH cleanser.



3. Moisturizer - Macam dekat atas juga, cari yang sesuai dengan kulit masing masing,

4. Extras - Kalau malam tiba tiba nak scrub muka ke, pakai masks (clay mask / sheet mask / sleeping mask etc etc), spot treatment, semua terpulang kepada skin concern masing masing.





Yang paling penting, kena make sure product tu sesuai dengan kulit masing masing. Patch test dulu sebelum apply satu muka.

Also Read: How to do patch test?

Hope it helps! Thanks for reading.



11 comments

  1. kak iman double cleansing kene buat every day ke? saya selalu buat double cleansing if haritu apply make up je. is it okay?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pakai sunscreen (which is a must to wear EVERY DAY), kena pakai oil cleanser to remove the sunscreen yg dah absorb dalam skin tu :)

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Salam kak iman mcmana nak hilangkan pores yg visible to eyes ek? 😭

    ReplyDelete
  4. Kak iman Ada tak cleanser yang sesuai for skin ance?

    ReplyDelete
  5. Nak tanya, kalau pakai bb cream yg dh ad spf , perlu x pakai sunscreen lagi ? Or kalau pakai, effect dia jadi mcm mna? Recommended x pakai sunscreen eventhough bb cream dh ad spf?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena! Sunblock or sunscreen mesti kena pkai, biasakan jdi our basic skincare routine. Even bb cream dah ada spf, tpi tak ckup. Kena pndai pilih sunblock yg sesuai dgn skin type, ada yg matte, shiny bila pkai. Bila ikut kesesuaian :)

      Delete
  6. Contoh produk yg matte , shinny? Sya dry skin.

    ReplyDelete
  7. kak iman, boleh tolong review tak product eversoft skinz cuz currently i am using this product. but i baru beli cleanser, toner and serum and literally baru gune for a week. shall i buy the whole set which include moisturizer (day cream) and night cream or buy from another brand for moisturizer, sunscreen? and i x tau nak rate either i sesuai ke x gune product nie

    ReplyDelete
  8. salam kak iman,just now i just bought Hada Labo Premium Hydrating Lotion sebab akak ada cakap yg ni pling mcm ok untuk repair skin barrier,tapi saya jenis oily skin,boleh ke pakaiii sbb saya bru baca review yg dia more untuk matures and dry skin huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak iman, I nk tnya, if the moisturizer ada SPF20PA++IR, do i still need sunblock?

      Delete