Skincare 101: How to choose a facial cleanser?

I already did a thread on twitter a few months ago about this topic. "How to choose a facial cleanser?"





1. Kena rasa selesa

A good cleanser tak akan buat kulit rasa ketat, tegang, pedih, berangin, apa semua. Bila pakai, kita rasa best and selesa je.


2. Use a low pH cleanser.

Try to avoid cleanser yg rasa drying and high pH cleanser. Cari yg low pH (around 4-6, 7 pun acceptable) sebab kulit kita around that pH. Kalau high pH, maybe boleh kacau kita punya skin barrier.


Ada juga yang cakap, kulit kita ni pandai. Bila dah pakai high pH cleanser pun, nanti lepas beberapa minutes, kulit kita akan kembali ke pH asal. Yes memang betul. Tapi sementara nak tunggu kembali kepada asal tu...? As for me, I suka a low pH cleanser. This is totally up to you.


3. Avoid irritating ingredients.

If you have sensitive skin, avoid SLS, alcohol, fragrance. Menthol, peppermint, limonene, linalool yg buat rasa berangin pun avoid.

Kalau paraben? You can read about paraben here: Paraben bahaya ke tak?


4. Use gentle surfactant

Cleanser ni biasanya ada surfactant, nama panjang dia surface active agent. Fungsi dia untuk larutkan kotoran supaya senang bilas. So, kita kena cari yang gentle. Yang harsh surfactants, biasanya boleh buat kulit muka kita jadi lagi kering. Contohnya sodium lauryl sulfate (SLS), sodium laurate etc. Yang gentle surfactant contohnya Sodium laureth sulfate (SLES). Jangan keliru pula SLS dengan SLES. For me, as long as takde SLS tu, dah okay dah.




5. If you have dry skin, use cleansers with moisturizing ingredients.

Moisturizing ingredients ni boleh kurangkan harshness and buat kulit jadi lagi lembut. Contohnya glycerin and sorbitol.

6. Cleanser yang sesuai dengan jenis kulit

Kalau taktahu your skin type, boleh check dekat sini: How to know your skin type?

Nak guna gel ke cream ke foam ke, boleh ikut sukahati walaupun ada yg suggest cream sesuai for dry skin, gel sesuai for oily skin. Tapi ni kena try try sendiri jugak. Ada je orang yang dry skin tapi dia suka gel cleanser or foaming cleanser, ada yang oily skin suka cream cleanser. It depends on your preference. Tak ada specific rules yang wajib ikut :)

7. Read review & try samples

Bila dah ada specific cleanser yang rasa nak try, jangan beli lagi. Baca banyak reviews sampai puas hati. Kalau yang harga dia quite expensive, try samples dulu kalau boleh. Takut rugi je beli mahal mahal tapi tak sesuai dengan kulit.

8. Cleansers with active ingredients?

Cleanser yang ada exfoliation properties (AHA/BHA), anti acne, anti aging, antioxidant ni  mungkin agak membazir sebab kita bilas lepas guna. Dia kena duduk atas kulit baru lagi berkesan. Unless you have very sensitive skin and takut nak guna active ingredients with high %, you can a cleanser with active ingredients. Contohnya if you have acne skin, you want a cleanser with salicylic acid, benzoyl peroxide or azelaic acids. If you have aging or pigmentation, you want a cleanser with AHA (glycolic acid / lactic acid / mandelic acid). A cleanser with these ingredients are usually a bit expensive. Tapi kalau ada extra money and nak jugak beli, well, its your money hehe

9. Macam mana nak tahu cleanser tu bagus ke tak?

For me, a good cleanser kena do the job, maksudnya kena cuci muka kita dengan bersih, gentle, tak buat kulit rasa kering and ketat, low pH, tak ada ingredients macam SLS, fragrance, alcohol (kalau kulit sensitive). 

Nak tau cleanser tu cuci muka kita betul betul ke tak: Ambil toner, letak dekat cotton pad and swipe atas muka. Lepastu check ada kotoran lagi ke tak? Kalau still ada kotoran, means cleanser tu tak cuci muka betul betul lah tu kot

10. How to cleanse you face properly?
-Jangan la tonyoh kuat kuat. Apply circular motion.
-Lepas cuci muka, jangan lap kuat kuat pakai towel. Dab dab je.
- Guna towel yang asing untuk muka dan badan.





You can also read my reviews on cleansers yang I pernah try kat sini: www.imanabdulrahim.com/search/label/cleanser

That's all. Hope it helps. Thanks for reading!





No comments