How I treat acne (Acne skincare routine)

Disclaimer: I'm not a professional, this is just a guideline. Please do your own research jugak tau. Jumpa doctor kalau teruk sangat. This is just the basic.




I tried this routine on my husband's skin. He has oily skin, not to oily since buat the basic skincare routine. Kalau dulu, oily teruk jugak lah. Now dah ok sikit.



Ni gambar during acne and sebulan selepas I tempek kan segala macam benda. Tak ada la sekali gus. Satu satu lah. Sebelum ni just basic skincare routine gitu je.

The basic products:


1. Cleanser - Use a gentle, low pH cleanser. This Cosrx Low pH Good Morning Cleanser is good!
Review: COSRX LOW PH GOOD MORNING GEL CLEANSER REVIEW (Price RM25-RM39 at Hermo or Shopee, depends lah ada sale ke tak)
You can also use Cetaphil or Simple Gel Cleanser (depends on your skin, do patch test before)

2. Toner - Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner. This toner is just an ok toner for me. Can reduce whitehead, blackhead and blemishes. Quite drying for dry skin but it's good for oily skin. Please avoid any toner that contains alcohol. (Price RM45-50 at Hermo or Shopee, depends lah ada sale ke tak)

3. Essence - Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence. Great for hydration, soothe the skin. Sometimes kalau kulit oily sangat, just use this essence as moisturized. (Price RM49.90-RM65 at Hermo or Shopee, depends lah ada sale ke tak)

4. Moisturizer. Use lightweight and gentle moisturizer. Sometimes skip je moisturizer ni sebab essence dah hydrating enough, so it depends on your skin jugak.

5. Sunscreen - This is very important. Kalau dah pakai actives, kulit jadi photosensitive and senang burn, so pakai la sunscreen. Boleh juga prevent dari acne scars semua tu jadi makin gelap. Biore UV Watery Essence is good enough for oily skin. (Price RM27-30 at Guardian or Watsons depends lah ada sale ke tak)


Others (extra tapi best kalau ada)  :




1. Chemical exfoliate - Use salicylic acid. I use Paula's Choice BHA Liquid. RM45 trial size at Worthee Cosmetics. More about chemical exfoliate, read here: SKINCARE 101: EXFOLIATOR

Paula's Choice 2% BHA Liquid

Salicylic Acid: Good for acne. Boleh penetrate sampai ke dalam pores, sangat efektif untuk kurangkan segala breakout, blackheads and whiteheads. Boleh calm down the skin, impove texture kulit jugak.


2. Benzoyl Peroxide - Salah satu cara yang paling berkesan untuk jerawat. Dia punya strength dari 2.5% sampai 10%. Yang ni Oxy 10 means 10% of benzoyl peroxide, yang paling kuat. Tapi a bit drying, and sometimes pedih sikit. Kalau risau kulit sensitif, ambil Oxy 5 pun ok jugak.

Oxy 10


3. Clay mask - 2-3 times per week. Innisfree is good. Freeman pun boleh juga for cheaper option (Around RM20-30 at Guardian) Mainly untuk kurangkan oil, muka berminyak minyak tapi ni temporary solution je. Bukannya pakai ni, minyak terus takut takut nak keluar. When to use? Normally lepas dah pakai toner, sapu clay mask ni. Biar 15-20 minutes lepas tu bilas. Then sambung la essence ke serum ke sheet mask ke moisturizer ke

Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask

4. Pimple patch - Cosrx. I've reviewed it here COSRX ACNE PIMPLE MASTER PATCH REVIEW. Best pakai sebab dia boleh protect the acne daripada gatal nak pegang and cepat surut! Harga RM13-19 dekat Hermo or Shopee. How to use? Tempek je atas jerawat lepas dah siap segala skincare routine tu.

Cosrx Acne Pimple Master Patch

Brand lain pun ada jugak dekat Watsons and Guardian

5. Pimple pad -  Cosrx Pimple Clear Pad. Dia macam cotton pad yang dah direndam dalam solution. So ambil je cotton pad tu, sapu dekat muka macam pakai toner. Ni baru beli so tak sure la dia betul betul berkesan ke tak. Harga RM59-RM79 dekat Hermo atau Shopee. Watsons ada jugak, around RM75 kot.


6. Sheet mask - Setakat ni sheet mask yang best, of course lah SEP. Review here: SEP JEJU MASK PACK REVIEW


SEP Green Tea Soothing Mask


However, ni semua guideline je. Jangan la tiru satu satu lepastu kalau tak berjaya, nak marah. Know your skin first. Mana tahu sebenarnya kulit korang sensitif dengan ingredients tu, lepastu habis naik breakout. Patch test dulu. Letak dekat belakang telinga atau tempat yang paling sensitive (bawah dagu ke, jawline ke) untuk tahu product tu ok ke tak. Kalau rasa pedih pedih, jangan la guna.

Baca reviews dulu. Baca good reviews, bad reviews. Jangan terus main beli je. Tahu kenapa beli and kenapa nak try product tu.

Kalau teruk sangat, terus pergi jumpa doctor.


That's all, thanks for reading! 

(Disclaimer: This is not a paid/sponsored review. I bought all the products using my own money. Every skin is different. What works for me, might not work for you. This is just my personal experience)







15 comments

  1. What about for dry skin with dark scars and also, dark circle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I also have this problem. macam mana nak hilangkan dark scars

      Delete
  2. thanks for sharing :D hey pretty, drop by just to invite u to join my beauty box giveaway !
    http://mellyacrayola.blogspot.com/2017/09/first-beauty-box-giveaway-by-us-with.html

    ReplyDelete
  3. iman , patch test nak dapat kat mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patch test tu kena buat sendiri. Xde jual kt mana2 shop sis.

      Delete
    2. I tlg jawabkan boleh ��. Patch test ni utk test kesesuaian produk dgn skin. Caranya, calit sikit produk cthnya moisturiser dkt area jawline or bwh lengan. Both area sensitif. So if lepas calit moisturiser, ada rasa gatal atau any bad signs, means that product tak sesuai dgn skin. Buat patch test around a week ke. Lagi selamat dari tempek terus dkt muka.

      Delete
  4. hi. may i know camne nak rid whiteheads ad tiny bumps dekat dahi? banyak sangat :')

    ReplyDelete
  5. assalam kak iman. Perlu ke rehat kan muka dalam seminggu untuk tukar pencuci muka lain ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu pun. Tukar terus pun boleh

      Delete
  6. Memang kena pakai toner dulu ke baru pakai clay mask? Kalau bilas lepas pakai clay mask tu, kena reapply toner tak?

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Kak iman, kalau first time nak pakai chemical exfoliates, should try BHA cosrx ke, TO salicylic acid ke paula's choice salicylic acid? Utk BHA?

    ReplyDelete
  9. kak iman, nak tanya macam mana nak hilangkan dark scars and nak kulit cerah sikit. skincare ape ye yg sesuai. Tq

    ReplyDelete
  10. kak iman , nak Tanya serum apayang sesuai untuk hilangkan scars and cerahkan kulit ?

    ReplyDelete
  11. menariknya tips tu. 1st time nampak Pimple pad tu. nak beli la.

    ReplyDelete