Sunburn vs suntan: Cara untuk hilangkan

First of all, bila orang tanya, "Macam mana nak hilangkan sunburn?", I selalu kena tanya balik sunburn yang kulit jadi merah merah, atau kulit jadi gelap. 






Sunburn: Kulit jadi merah, melecet, mengelupas, pedih
Sun tan: Kulit berubah jadi warna lagi gelap daripada biasa


Kalau sunburn, 

Cara untuk kurangkan / hilangkan sun burn:
1. Drink enough water
2. Use aloe vera - seeloknya aloe vera gel yang original daripada pokok sebab takut aloe vera gel yang jual dekat kedai tu, ada high % of alcohol and buat kulit jadi lagi pedih
3. Letak aloe vera gel dalam peti and guna masa dia sejuk
4. Cari soothing ingredients (Honey, snail, green tea, centella asiatica)
5. Jumpa doctor kalau teruk sangat
6. Lepasni tolonglah insaf dan pakai sunscreen bila keluar
7. Jangan guna benda merepek repek contohnya cuka, baking soda, sebab semua ni buat kulit jadi lagi pedih and irritated.


8. Kalau nak guna benda benda daripada dapur, boleh try timun / tomato / kentang. Potong, sejukkan dalam peti and apply dekat area kena sunburn tu.






Kalau sun tan yang kulit jadi warna gelap:

Cara untuk kurangkan / hilangkan sun tan:
1. Duduk dalam rumah diam diam. Jangan keluar. Jangan kena matahari langsung.
2. Kalau nak keluar, pakai sunblock. Min SPF30. Pakai 1/4tsp. Reapply 3-4jam. Pakai cara yg betul.


3. Guna scrub. Apa apa scrub pun okay, asalkan jangan harsh sangat.
4. Guna clay mask.
5. Guna sheet mask. Cari yang untuk soothing atau brightening.
6. Buat basic skincare routine.


7. Jangan letak lemon etc etc dengan harapan boleh mencerahkan muka sebab boleh buat kulit jadi lagi sensitive



Macam mana kalau dah pakai sunscreen tapi kulit jstill jadi gelap?
Cuba baca kat sini antara punca punca dia: 




Hope it helps! Thanks for reading.

No comments