Macam mana nak kecilkan pori (pores) ?

Masalah pores ni memang common problem for everyone. Semua orang kalau boleh, taknak bagi pores nampak, nak kecilkan pores!






However, pores tak boleh nak kecilkan. Pores buka dan tutup pun mitos. Yes, mitos.

Kita cuma boleh bagi dia “nampak” kecil. So macam mana nak buat pores “nampak” small?

1. Make sure pores bersih. 

Bila pores bersih, dia nampak lagi clean and kecil. Antara cara nak buat pores lagi bersih ialah guna BHA + clay mask + oil cleanser.

Boleh baca dekat sini: My weekly routine for pores

The routine is, buat waktu pagi, seminggu sekali, dekat area hidung sahaja, which is good kalau nak hilangkan bintik bintik hitam atas hidung jugak:
1. Apply BHA 
2. Tunggu 20 minutes 
3. Apply clay mask 
4. Tunggu 10 minutes - I tak suka pakai clay mask lama lama, takut drying sangat 
5. Bilas clay mask pakai air biasa. 
6. Keringkan muka 
7. Pakai oil-based cleanser 
8. Continue with your normal skincare routine

2. Use sunscreen! ☀️ 
Cahaya matahari (UVA) adalah salah satu punca buat pores makin bertambah besar! Jangan la malas pakai sunscreen lepastu pelik kenapa pores makin besar. Sebelum pores kita makin bertambah tambah size dia, pakailah sunscreen supaya dia tak makin membesar. Avoid sebelum keadaan jadi lagi teruk.


Kalau nak cari drugstore sunscreen yang tak ada alcohol, boleh baca kat sini: 5 drugstore alcohol-free sunscreen that I've tried




3. Make sure your skin is well hydrated. 

Sebab kulit yang kering and dehydrated buat pores nampak lagi obvious. Use any toner/essence/serum yg buat kulit lembap and gebu. So pores pun nampak less visible.

4. Cari ingredients yang good for pores. 

My fav is niacinamide. Selain buat pores nampak less obvious, niacinamide is also good for glowing skin.

5. Avoid harsh scrubs.

Scrub yang beads dia kasar boleh buat kulit luka and pores jadi lebih besar. Try yo avoid scrub yang kasar and only use gentle scrubs.

6. If you have extra money, then you can go for any treatment :)


That's all. Hopefully it helps and thanks for reading!

No comments