Hello, welcome to www.imanabdulrahim.com. You can search about any topic here :)

My contact lens routine


My laci for contact lens.

My fav and everyday contact lens that I've been wearing for almost two years is Alcon Air Optix Aqua, review here!

Tips for the first timer:
  • Jangan pandai pandai beli contact lens online, please go direct to any optical store, the optometrist can suggest you the contact lens that suits you.
  • It's normal kalau tak pandai pakai mula mula. I took around 45mins untuk pakai sebelah mata.
  • Jangan giveup. I almost gave up masa first time, lepastu cakap dalam hati "I can do this!" sebab susah gilaaaaa nak pakai, amenda entah yang susah sangat

Anyways, my normal contact lens routine:
  • I'll buy 4 boxes, satu box contains three lens so 4 boxes ada 12 pieces, boleh pakai for 6 months. Normally bila beli banyak, nanti boleh dapat harga solution dia murah sikit :p #jimat
  • Bila nak pakai for the first time, pakai je macam biasa.
  • At the end of the day, basuh tangan and make sure tangan bersih, remove the lens and rinse with Opticare Saline Solution. This one untuk rinse je lepas pakai and sebelum pakai, tak boleh guna untuk store the lens.
*gambar google sebab dah buang botol dia

Mini review: Quite leceh having two solutions. And this one, cap dia selalu hilang, botol dia besar and berat, susah bawak travel. Andddd, tak semua kedai jual.

  • And then to store the lens, I normally use Alcon Opti-Free Replenish. 
*gambar google sebab dah buang jugak

But since this one dah habis, haritu beli randomly je Bausch + Lomb re-nu ni from Watsons ke Guardian, entah lupa


Mini review: It's good and doesn't irritates my eyes. Cukup lah tu.

So right now, pakai re-nu je to rinse and store my lens.

  • Lepas dah rinse, dah letak lens dalam bekas dia, tutup rapat rapat, simpan. Esok pakai semula.



  • And please discard your lens lepas sebulan. So normally I'll replace my lens every awal bulan so that ingat la bila tarikh last pakai. Kalau pakai lebih dari sebulan, nanti risau mata kena infection kang.
  • For contact lens case, make sure basuh everyday and keringkan!
Some tips:
  • Wear contact lens BEFORE applying your makeup (kalau pakai makeup). I normally wear it right after mandi.
  • You CAN'T share your contact lens.
  • You can wear your lens during shower but be extremely careful. Pernah la pakai sekali dua masa mandi sebab lupa nak remove but better jangan.
  • Remove lens before swimming / any water activities. But I normally tak remove pun lagi lagi pergi holiday, main pantai etc, kalau tak pakai lens nanti tak nampak pulak. But must be extremely careful. Better jangan, nanti menyesal!
Hopefully this post can benefit you guys. Thanks!





6 comments

  1. Kak iman basuh everyday case dia sbb pakai everyday ke? Kalau tak pakai everyday still kene basuh everyday ke? and is it okay kalau ambil wudhu pun still pakai contact lens? dan masa nak bersihkan mekap mata dgn remover?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah basuh case everyday. Kalau tak pakai, tak basuh. Ambil wuduk takpe je pakai contact lens. Tapi bersihkan makeup, kite normally cabut dulu lens :)

      Delete
    2. Sorry menyampuk sket..cause nk bgi info sket lgi...YES, kena remove lens dlu bru brsihkan make up kt bhagian mata..cause bila u brsihkan bhagian mata..u akan tekan skit kan..when u press ur eyes even prlahan pon..secara xlgsung..lens dlm mata akn lekat dekat kelopak mata then bila u open ur eyes..u akan tgk lens dh xde..ini sbb kelopak mata u dh trik lens tu ke bhagian ats mata..klau u dpt amek balik..ur are lucky..but if u xjumpe lens tu blik..u must jmpe doktor utk kluarkan lens tu..but basically akan jumpe lens tu balik..klau pndai gerak kan mata..this info dri pengalaman sy cause I suka gosok mata but I pkai lens..and I ingatkan tekan sikit/perlahan..lens xgerak..but once I buka mata balik..lens dh xde..so kene extremely careful lh..tq

      Delete
  2. hai kak iman. Mcm mana nak rinse contact lense? Basuh case dia just siram dgn air paip je ke?

    ReplyDelete
  3. Saya basuh case guna saline solution. Rinse contact lens guna saline solution juga untuk bersihkan lens je. Bila nak letak dalam case contac lens tu baru guna multi purpose solution tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klau xkesah sy tambah sket info..mnurut optometrist yg I pegi..he said case die blh je brsihkan dgn air paip n keringkan bru refill solution kt dlm case die..klau utk rinse lens..btul lah mcm kak iman buat..jgn sama sekali guna air paip cause blh menyebbkn effect kt lens tu..so klau nk rinse lens..must use the solution tu

      Delete