Benda yang patut dielakkan untuk kulit muka

There's a lot of DIY tips, guna barang barang yang ada dekat rumah je. I guess semua orang pernah try tips ni, kan?





1. Lemon - Perah lemon and letak dekat kulit untuk hilangkan parut. Tips paling famous. However, lemon berasid and tak sesuai untuk letak dekat kulit muka. Sometimes boleh terbakar.

2. Baking Soda. Soda bikarbonat + air, tips untuk scrub muka bagi bersih. Soda bikarbonat + lemon juice, tadaaaa, tips untuk hilangkan blackhead. Soda bikarbonat punya pH tak sesuai dengan kulit muka. Boleh buat kulit lagi kering. Sangat sangat kering. Boleh rosakkan barrier kulit. Lagi lama kita guna, lagi rosak.

3. Ubat gigi. Paling famous, ubat gigi letak dekat jerawat bagi kecut. Sama macam soda bikarbonat. PH dia tinggi. Ubat gigi punya ingredient ada banyak yang buat kulit lagi pedih. 

4. Kulit kayu manis & bawang putih - Ada kemungkinan boleh irritation / pedih / panas / terbakar. 



Habistu ada kawan saya pakai lemon juice je setiap hari, muka dia bersih je???
Sebab tu, kulit manusia lain lain. Mungkin kulit dia jenis tough. Cuba kalau kulit sensitive lepas tu ikut tips ni, habis pedih muka. Beauty is pain tapi this is not the one.

Orang lain pakai elok je??
Mungkin elok untuk sekali dua. Tapi masih ada kemungkinan irritasi. Kalau berani, buat je lah. Kulit masing masing kan hehe


Kulit kita average pH 4-6. Ini optimum pH. Kalau kita kacau pH dia, ada kemungkinan kita punya skin barrier terganggu. Bila terganggu, mula lah rasa pedih, ketat, kering, jadi merah merah, naik jerawat etc. Sayangi kulit anda <3



Again disclaimer: Kulit masing masing. 

Thanks for reading!

7 comments

  1. Salam kak iman.klau apply kulit kayu manis dgn bedak sejuk kt muka bole tak?

    ReplyDelete
  2. Salam, kak iman untuk parut lama produk drugstore apa yang sesuai?

    ReplyDelete
  3. Salam kak iman,kalau apply potato kat muka boleh ke???

    ReplyDelete
  4. kak iman, kalau parut jerawat dekat hidung penuh (plus berminyak) and dah bertahun2 parutnya tak hilang macam mana? saya almost give up sebab semuanya tak jalan.

    ReplyDelete
  5. dulu masa zaman duk asrama selalu buat yg kulit kayu manis tu. heheheh..

    ReplyDelete
  6. Kak iman, kiranya everything yg kita letak kat muka kalau rasa pedih2 or apa2 perubahan yg pelik, memang tak bagus lah?

    ReplyDelete