Skincare 101 : Skin barrier

About our skin barrier and why is it important?








What is skin barrier?
Lapisan kulit kita yang pastikan kulit kita sentiasa lembap, maintain the structure dan mengelakkan irritants from entering the skin. Ada yang panggil acid mantle, moisture barrier, protective barrier etc etc,

You can also read: Apa nak buat kalau kulit breakout? - Salah satu punca breakout mungkin disebabkan skin barrier kita terganggu.

TANDA TANDA SKIN BARRIER ROSAK / TERGANGGU: 
1. Dryness - kulit rasa terlalu kering
2. Texture kulit kasar, tak lembut 
3. Super oily - berminyak sangat sangat
4. Superoily + tight - berminyak tapi rasa ketat
5. Breakout 
6. Red, inflammed, sensitive, irritated - padahal tak tukar produk pun, pakai produk yang sama je, tapi tiba tiba jadi pedih dan sensitive
7. Dullness - nampak kusam dan tak bermaya je
8. Dark spots, pigmentation
9. Itchiness - Rasa gatal and tegang

PUNCA PUNCA SKIN BARRIER TERGANGGU: 
1. High pH cleanser, over cleanse (pagi petang siang malam guna pencuci muka), using harsh cleanser like sodium lauryl sulfate (SLS).
2. Over exfoliate - Scrub banyak sangat, setiap hari rasa nak scrub kulit kalau boleh
3. Not enough hydration, asyik guna products yang stripping the natural oils (contohnya toner yang ada high alcohol, guna clay masks everyday)
4. Not using sunscreen

HOW TO FIX YOUR SKIN BARRIER? 

1. Use a gentle, low PH cleanser

Also read: How to choose cleanser?
Also read: About low pH cleanser
Also read: 5 low pH cleansers under RM30

2. Makesure your skin is hydrated by using any hydrating and soothing toner/essence/serum.

Also read: Hydrating toners

3. Cari ingredients like ceramides, fatty acids, cholesterol

4. Use sunscreen

Also read: Sunscreen 101
5. Avoid actives (AHA/BHA/vitamin C) sampai skin barrier dah rasa okay

6. Avoid irritating ingredients

Also read: Ingredients to avoid for sensitive skin

Macam mana nak tahu skin barrier kita dah okay?
Bila kita rasa kulit dah nampak makin sihat, healthy, lembap , younger and firmer skin, tak rasa ketat dan tegang, and nampak lagi glowing.

It may take a long time to fix your skin. Tapi yang penting, jangan give up. Always listen to your skin. Kalau rasa pedih atau tak selesa bila pakai skincare yang baru, maybe skincare tu tak sesuai for your skin. Always read reviews before beli and don't forget to patch test.

Also read: How to patch test?

Thanks for reading. Hope it helps! 

No comments